Antifascisterna (2017) Dokumentärfilm

Ett lågintensivt krig utkämpas på Europas gator och udden riktas mot fascismen. Få en unik inblick i en annars sluten värld och möt de aktivister i Grekland och Sverige som kallar sig antifascister.

2013 attackerar beväpnade nazister en antirasistisk demonstration i Kärrtorp där flera skadas. I Grekland blir nazistpartiet Gyllene gryning tredje störst i valet och i Malmö hamnar aktivisten Showan Shattak i koma efter en brutal knivattack av personer ur samma rörelse.

Detta är ett porträtt av en rörelse som vägrar betraktas som offer. Vi får höra ett flertal olika nyckelpersoner i den antifascistiska rörelsen som berättar om sin syn på radikal politisk organisering mot högerextrema och även problematisera deras egen militans och våldsanvändning. Men fokus ligger inte bara på våldet, utan också på hur en bred folklig antifascism kan engagera stöd mot nazism. Flera olika metoder och tillvägagångssätt tas upp för diskussion.

 

 

Filmen hade premiär under våren 2017 och har gjort succé runt om i världen och har visats 200 gånger i över 50 land och 5 olika filmfestivaler. Antifascisterna har fått en stor uppmärksamhet av både kritiker och vanliga tittare i flera olika tidningar, radiostationer och bloggar.

Den har skapat en rörelse där olika organisationer har visat sitt stöd och arrangerat egna visningar utanför biovisningar. Vi har alltid uppmuntrat arrangörerna till att hålla panelsamtal och öppna diskussioner i samband med visningar. Det är viktigt att belysa frågeställningen som lyfts i filmen och att prata om hur fascismen fungerar och vilka ideér och tillvägagångssätt som kan användas emot den.

Vi arrangerar fortfarande visningar nästan varje dag så om ni är intresserade av att visa filmen tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper gärna till att boka föreläsare i ämnet eller kommer gärna och pratar själva om filmen.

Just nu går det att streama filmen i Sverige på Draken Film, och den kommer även att släppas för gratis streaming över hela världen.

 

INFORMATION OM FILMEN

Genre
Dokumentär

Regi
Patrik Öberg and Emil Ramos

Foto
Patrik Öberg, Kalle Jansson, Fabian Sigurd and others

Klipp
Kristoffer Kronander and Kalle Jansson

Musik
Julius Schmidt

Mentor
Göran Hugo Olsson

Grafisk Formgivning
Simon Rehnström

Omslagsfoto
Victor Pressfeldt

Producerad av Pråmfilm AB

Antifascisterna | 2017 | 75 min | Talade språk: Swedish, English, Greek | Undertext: Engelsk, Grekiska, Spanska, Polska, Tjeckiska, Slovakiska, Indonesiska, Turkiska, Katalanska, Franska |